home Kuchnia i gotowanie 5 niezbędnych składników na pizzę domową

5 niezbędnych składników na pizzę domową

Niewątpliwie zawsze można pójść łatwą drogą i zamówić pizzę na telefon albo kupić gotową, mrożoną pizzę w markecie. Jednak zrobienie tej włoskiej potrawy w domu wcale nie jest takie trudne. To fenomenalny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi – wspólne przygotowywanie pizzy, a potem oczywiście jej grupowe zajadanie. Od czego zacząć? Od 5 podstawowych składników.

1.Ciasto, czyli mąka i drożdże

Właśnie ta część większości z nas wydaje się najtrudniejsza. Tymczasem wystarczy zwykła mąka pszenna – każdy ma taką w kuchennych zasobach oraz drożdże. Mogą być w wersji instant, czyli suchej, z paczki, albo świeże, często kupowane na wagę, w sklepie znajdziesz je w lodówkach. Drożdże rozrabia się najczęściej w mleku, a po jakimś czasie dodaje do nich mąki i znów czeka się na urośnięcie ciasta. Ten element to głównie czekanie.

2.Sos pomidorowy

A najprościej mówiąc – pomidory. Możesz użyć takich z puszki albo świeżych. Podsmażasz je, odparowując wodę, po drodze dodajesz przyprawy i to naprawdę wszystko. Nie zapomnij o odrobinie oliwy z oliwek – ładnie poniesie smak do naszych kubków smakowych i o cukrze, który podbije smak pomidorów.

3.Ser

W Polsce bardzo często stosuje się najzwyklejszy żółty ser. Jeśli jednak chcesz poczuć się jak we Włoszech, kup przechowywaną w specjalnych woreczkach i zalewie – mozzarellę, czyli biały, delikatny ser w kształcie kuli. Ma dużo łagodniejszy smak niż żółty ser, a pod wpływem temperatury nie sztywnieje, ale rozlewa się smakowicie. Warto pamiętać, żeby go delikatnie posolić. Do pizzy typu 4 sery zdecyduj się jeszcze na ser żółty, dojrzewający, pleśniowy lub typu camembert czy brie.

4.Mięso, wędliny

Oczywiście można smakować w wegetariańskich wersjach pizzy, ale nie ma to jak dobrej jakości salami czy szynka. Możesz tu poszaleć według swojego upodobania. Spróbuj wersji z kabanosami, polskimi kiełbasami albo po włosku z szynką pastrami. Możesz wybierać w wędlinach dojrzewających, suchych czy podwędzanych. Z mięs idealnie nada się kurczak. Koniecznie wcześniej podsmaż go w przyprawach, ponieważ pizza piecze się zbyt krótko, żeby mięso zdążyło się upiec.

5.Warzywa i inne dodatki

Warzywa w pizzy są absolutnie konieczne. Same pomidory nie wystarczą. Idealne będą brokuły, pieczarki, kukurydza – może być z puszki. Ciekawym pomysłem jest też dodanie sałaty rukoli albo nawet roszponki. Dodatkami niosącymi mnóstwo smaku są też cebula: biała, czerwona albo delikatna roszponka, czosnek, oliwki – zielone i czarne. Warto też pamiętać o ziołach – idealne jest oregano czy bazylia. Te świeże jednak sypiemy dopiero po wyjęciu pizzy z pieca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *