home Zdrowie i uroda Co jest bio, a co jest eko? Jak rozpoznać zdrową żywność?

Co jest bio, a co jest eko? Jak rozpoznać zdrową żywność?

Co kupować, żeby mieć pewność, że jest zdrowe? Coraz więcej osób zadaje sobie tego rodzaju pytania. W związku z tym znacznie wzrosło zainteresowanie produktami bio i eko. Niestety wielu producentów chętnie używa nazw, które sugerują, że ich propozycje to niewątpliwie zdrowa żywność, tymczasem nie do końca jest to prawda. Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

Jak jest różnica pomiędzy bio i eko?

Po pierwsze spróbujmy się zastanowić co jest bio, a co jest eko oraz czy istnieje pomiędzy nimi różnica? Pojęcie bio ma świadczyć o tym, że dany produkt pochodzi z naturalnych upraw, bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, nie dotyczy go modyfikacja genetyczna, podawanie antybiotyków, dodawanie barwników czy glutaminianów. Na tym właśnie polegają uprawy czy przetwórstwo ekologiczne. Oznacza to, że można utożsamić bio i eko. Problem natomiast polega na tym, że istnieją bardzo duże różnice pomiędzy produktami, w których nazwach pojawiają się te określenia, a tymi, które rzeczywiście są naturalne.

Jak rozpoznać zdrową żywność?

Żeby mieć pewność, że faktycznie kupujemy produkty eko nie możemy kierować się tylko nazwą produktu, bo często są one formułowane tak, żeby wydawało się nam, że nabywamy zdrową żywność, chociaż wcale nie są bio.

Istnieje spora różnica pomiędzy produkcją przemysłową i naturalną. Coraz lepiej to rozumiemy i dlatego zaczynamy szukać produktów ekologicznych. Jak je rozpoznać?  Najbezpieczniej jest kupować produkty z certyfikatem produkcji żywności ekologicznej. Widnieje na nich zielony listek, ale trzeba uważać, bo niektórzy producenci projektują etykiety w ten sposób, żeby konsument zobaczył na nich tego rodzaju oznaczenie. Jest to wybieg podobny do próby nieuzasadnionego użycia określeń bio i eko, które są na przykład częścią nazwy produktu. Po prostu bądźmy sprytniejsi – przyglądajmy się bardzo dokładnie etykietom, czytajmy składy i opisy.

Na pewno warto również zwracać uwagę na cenę, jeśli producent chce nas zachęcić do zakupu pseudo ekologicznego artykułu niską ceną, nie jest to wcale dobre posunięcie. Każda osoba, która posiada już pewną wiedzę na temat naturalnych metod uprawy i produkcji, wie że wszystko co jest bio, musi więcej kosztować. Gospodarstwa ekologiczne i naturalne uprawy są niewielkie, wymagają sporo pracy, a jednak są stosunkowo mało wydajne. Nic dziwnego, że nie każdy ma cierpliwość do tego, żeby zrezygnować z nawozów sztucznych czy antybiotyków… Oczywiście w przypadku produktów, które nie są kupowane bezpośrednio od rolników dochodzi jeszcze marża sklepu ze zdrową żywnością, zwykle dosyć duża.

Gdzie kupować produkty ekologiczne?

Jak już zostało wspomniane wyżej, żeby mieć całkowitą pewność, że mamy do czynienia ze zdrową żywnością, najlepiej kupić ją po prostu od rolnika czy drobnego przetwórcy. Obecnie powstaje coraz więcej inicjatyw, które ułatwiają osobom mieszkającym w mieście dostęp do produktów bio. Mogą oni, za pośrednictwem Internetu, zamawiać warzywa, owoce, wędliny, nabiał, jaja, pieczywo itp., a następnie odbierają je raz w tygodniu, w określonym miejscu lub korzystają z możliwości polegającej na dostawie do domu. Zarówno organizatorzy tego rodzaju „sklepów”, jak również zadowoleni klienci, uważają, że jest to rozwiązanie, które w znacznym stopniu przyczynia się do propagowana zdrowego trybu życia.