home Zdrowie i uroda Dieta bezglutenowa – cechy, właściwości

Dieta bezglutenowa – cechy, właściwości

 

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych i występuje w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto, owies, jęczmień. Nietolerancja glutenu przez organizm jest konsekwencją alergii na to białko lub choroby zwanej celiakią, która to choroba ma podłoże autoimmunologiczne. O diecie bezglutenowej mówi się i pisze coraz więcej, dlatego też warto wiedzieć, co można, a czego absolutnie nie wolno spożywać w przypadku nietolerancji tego białka.

Dieta bezglutenowa – co można jeść bez przeszkód?

Z produktów zbożowych dozwolone w tej diecie są: ryż biały i brązowy, kukurydza, proso, gryka, amarant, mąka i kasza ze zbóż nie zawierających glutenu, kasza jaglana, gryczana. Pieczywo i makarony z mąki bezglutenowej są również dozwolone, a rozpoznanie tych produktów ułatwi nam znak przekreślonego kłosa obecny na opakowaniach. Poza tym płatki ryżowe i kaszki dla dzieci (ryżowe i kukurydziane), a także chrupki kukurydziane i popcorn. Z pozostałych produktów, które uwzględnia dieta bezglutenowa, możemy wymienić mięso, jaja i ryby (oczywiście świeże i nieprzetworzone). Warto wzbogacić swój sposób odżywiania o owoce i warzywa, ponieważ wszystkie – zarówno świeże, jak i mrożone – są dozwolone. Z nabiału natomiast można bez przeszkód spożywać : mleko (świeże i w kartonie), jogurty naturalne, kefiry, maślankę oraz ser biały nieprzetworzony. Miód, dżem, cukier, słodycze, który na opakowaniach mają znak przekreślonego kłosa, również są dozwolone. Ponadto oliwa z oliwek, oleje roślinne, masło i margaryna, a także przyprawy jak sól, pieprz i zioła. Nie powinny być to mieszanki, ale jednorodne przyprawy.

Warto zapamiętać, że dozwolone produkty oznakowane są na opakowaniu wspomnianym już znakiem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa – co jest wykluczone?

gluten word

 

Przede wszystkim pszenica i wszystkie produkty, zawierające mąkę pszenną, poza tym orkisz, owies, jęczmień, żyto, kasza manna, kaszka kuskus, kasza jęczmienna, makaron pszenny, musli. Na ich opakowaniach nie znajdziesz upragnionego znaczka. Osoby z nietolerancją glutenu muszą zapomnieć o daniach takich jak naleśniki, pierogi, pyzy czy kopytka. Niedozwolone jest pieczywo z mąki wyżej wymienionych zbóż, pizza, drożdżówki, paluszki, suchary, bułki, bagietki. Dieta bezglutenowa  wyklucza panierowanie w bułce tartej ryb czy mięsa. Z produktów mlecznych należy wyeliminować z diety wszystkie te, które zawierają dodatek słodu jęczmiennego lub ziarna zbóż, jak np. niektóre jogurty owocowe. Należy zrezygnować z kawy zbożowej, a także piwa. Nie trzeba chyba dodawać, że dieta bezglutenowa wyklucza wszystkie ciasta i ciastka z niedozwolonych składników.

Gdzie jeszcze może znajdować się gluten?

Należy uważać na wędliny, konserwy mięsne, a także produkty typu pasztetówka, pasztet, kaszanka, parówki, pulpety. Słód jęczmienny mogą zawierać płatki kukurydziane, a powszechnie dostępna w sprzedaży mąka kukurydziana może również zawierać śladowe ilości tego białka. Lepiej uważać też na produkty mleczne jak owocowe jogurty i smakowe maślanki i unikać wyrobów typu instant, które oprócz możliwej zawartości glutenu mogą szkodzić również osobom nie wykazującym nietolerancji glutenu.

Dieta bezglutenowa to wyzwanie i spore obciążenie. Można jednak spojrzeć na nią przychylniejszym okiem – rozwija kreatywność w gotowaniu, wprowadza nowe smaki i jest lekka – a to przecież atuty.