home Zdrowie i uroda Kiełki – na piękną cerę i zdrowe włosy

Kiełki – na piękną cerę i zdrowe włosy

 

Kiełki są powszechnie znane z wyjątkowych właściwości zdrowotnych – ich spożywanie zalecane jest szczególnie wiosną, kiedy wszyscy cierpimy na niedobór witamin. Po zimie stan naszej skóry i włosów pozostawia wiele do życzenia. Jakie kiełkownice są najlepsze i w jaki sposób hodować kiełki?

Kiełki to cenne źródło aminokwasów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania skóry. Składniki te budują również zdrowe i lśniące włosy, a także wzmacniają paznokcie. Jeśli chcemy cieszyć się piękną cerą bez wyprysków i elastycznymi, odpornymi na uszkodzenia mechaniczne włosami, warto zainwestować w profesjonalne kiełkownice, a także poznać, w jaki sposób przebiega kiełkowanie.

Jak kiełki wpływają na stan skóry i włosów?

Kiełki soi, rzeżuchy, brokułu, soczewicy czy rzodkiewki to skarbnica składników takich jak cynk, magnez, żelazo, wapń, fosfor czy potas. Mikroelementy te wykazują działanie antytrądzikowe, hamują procesy starzenia, wspomagają prawidłowe nawilżenie cery, dzięki czemu skóra jest sprężysta, jędrna, o równym kolorycie, a zmarszczki mimiczne pojawiają się wolniej. Znajdujące się na rynku kiełkownice pomagają wyhodować w warunkach domowych własne kiełki, dzięki czemu zawsze możemy mieć dostęp do cennych substancji. Cynk to także budulec mocnych paznokci, które zwłaszcza po zimie wykazują tendencję do łamania się i rozwarstwiania. Porcja kiełków na śniadanie to przepis na gładką cerę bez trądziku i piękne włosy. Zamiast więc łykać suplementy – zainteresujmy się jak przebiega kiełkowanie.

W tym dziale  Co jeść, żeby nie musieć martwić się o ból zębów?

Jakie kiełkownice są najlepsze?

Mix of fresh sprouts

Profesjonalne kiełkownice to pojemniki przeznaczone do hodowania rozmaitych odmian kiełków. Na rynku znajdziemy wiele produktów tego typu, dzięki którym we własnej kuchni będziemy mogli mieć świeże i soczyste kiełki. Pojemniki piętrowe to najlepsze rozwiązanie, ponieważ umożliwiają one wyhodowanie kilku rodzajów roślin na raz – a proces kiełkowania jest zdecydowanie usprawniony dzięki równomiernemu nasłonecznieniu. Kupując kiełkownice zwróćmy też uwagę na ilość otworów na pokrywce oraz ściankach – im więcej, tym lepszy dostęp do świeżego powietrza. Warto też zdecydować się na pojemniki piętrowe, zwłaszcza jeśli zależy nam na posiadaniu różnorodnych roślinek. Na rynku znajdziemy oczywiście również tradycyjne, pojedyncze kiełkownice, które także świetnie spełniają swoją rolę, a samo kiełkowanie przebiega wyjątkowo szybko.

Wyhoduj własne kiełki

Kiedy wybierzemy już odpowiednie kiełkownice, pora przystąpić do wysiewu. Samo kiełkowanie nie jest skomplikowanym procesem – wystarczy przepłukać nasiona wodą lub odpowiednio namoczyć (w zależności od rodzaju kiełków), a następnie wysypać do przygotowanego wcześniej pojemnika. Kiełkowanie wymaga oczywiście systematycznego podlewania nasion wodą i odsączania jej nadmiaru. Po kilku dniach pojawią się pierwsze kiełki, które możemy położyć bezpośrednio na kanapkę lub wykorzystać do przygotowania pożywnej sałatki. Bo kto jada sałatki, ten jest piękny i gładki!