home Kuchnia i gotowanie Mozzarella – ser, który się ciągnie

Mozzarella – ser, który się ciągnie

Polska kuchnia przejmuje coraz więcej produktów, pochodzących z innych rejonów świata. Wydaje się, że szczególnie zasmakowaliśmy się w kuchni południowej, a zwłaszcza włoskiej, gdzie jednym z głównym składników jest mozzarella. Czym charakteryzuje się ten ser oraz w jakich daniach powinien się pojawić?

 

Czym jest ser mozzarella?

Mozzarella jest serem wytwarzanym z mleka bawolego – bawolic-samic. Niekiedy można spotkać jednak mieszankę opartą również na mleku krowim. Jeżeli chcesz zakupić najwyższej jakości mozzarellę, warto jest szukać tej pochodzącej z regionu Kampania. To jedynie miejsce na świece, które prowadzi produkcję tego rodzaju sera według pradawnych, historycznych receptur. Odmiana, która uznawana jest za najbardziej szlachetną jest mozzarella di bufala campana.

 

Jakie są odmiany mozzarelli?

Na sklepowych półkach można zobaczyć coraz więcej odmian tego typu sera. Najczęściej spotykaną jest oczywiście pakowana w woreczkach, sporych rozmiarów kulka. Jest ona zanurzona w serwatce, która utrzymuje jej wilgoć. Często również można zakupić mozzarellę w niewielkich okrągłych kuleczkach. Zazwyczaj ten typ sera, w odróżnienia od większych kuleczek, nie kroi się, a podaje się w całości.

Możliwe jest również wyprodukowanie własnej mozzarelli, która opiera się głownie na mleku, kwasku cytrynowym oraz podpuszczce. Jednak jej wykonanie wymaga bardzo dużej precyzji co do temperatury gotowanego mleka, jak i długości jego gotowania. Z tego względu należy poświęcić temu wiele cierpliwości czasu.

W tym dziale  Wegańska rewolucja w Twojej kuchni, przewodnik po produktach roślinnych, które zaskakują smakiem

Mozzarella

Dlaczego mozzarella jest taka popularna?

Powodem, dla którego pokochali ja Włosi, a później niemal cały świat, są jej właściwości. Po jej upieczeniu ser niesamowicie się ciągnie. Z tego względu jest ona zazwyczaj wykorzystywana do dań, które poddawane są pieczeniu. Nie od dziś wiadomo, że dobrze ciągnący się ser, to dla Włochów jeden z najważniejszych aspektów niektórych potraw.

Ponadto mozzarellę można podawać również na zimno. Sprawdzi się wspaniale do różnego rodzaju sałatek, np. z pomidorem. Jej smak jest lekko wyczuwalny, dlatego stanowi dobry dodatek.

Niekiedy można ją zakupić jako dodatek do np. marynowanych oliwek czy papryczek. Odznacza się wtedy ona nieco bardziej wyrazistym smakiem, który przywodzi na myśl południowe słońce.

Ponadto nie jest ona bardzo droga, a jej coraz większa dostępność sprawia, że kupujemy ją częściej i chętniej.

 

Jakie potrawy można wykonać z mozzarellą?

Podstawą prawdziwej włoskiej pizzy jest właśnie mozzarella, dlatego jadać do Włoch spodziewajcie się mozzarelli w większości rodzajów pizzy. Ponadto jest ona dodawana do takich typowych włoskich dań jak lazania.

Oprócz tego będzie świetnym dodatkiem wszelkiego rodzaju zapiekanek makaronowych z pysznymi sosami. Dzięki temu uzyskają one smaczny składnik, który nada im miłej konsystencji.

W Internecie i wielu kucharskich publikacjach mozzarella jest proponowana jako dodatek do wielu składników: kurczaka, owoców morza, mięsa wołowego, szynki, a nawet pierożków na słono czy zawijanych naleśników.

W tym dziale  Dieta bezglutenowa – czym jest i jak działa

Niezależnie od tego do jakiego rodzaju dania zostanie dodana, będzie świetnym dodatkiem, który odmieni nawet najprostsze dania i doda im wyjątkowości.