Nadwrażliwość zębów to dolegliwość wyjątkowo dokuczliwa, zwłaszcza latem, gdy chętnie sięgamy po lody i zimne napoje gazowane. Coraz więcej osób cierpi na tę przypadłość, która wymaga stosowania kosmetyków specjalistycznych. Jak jeszcze sobie pomóc? Co można jeść, a czego lepiej unikać?
Skąd się bierze nadwrażliwość zębów? Czy kosmetyki specjalistyczne pomogą?
Nadwrażliwość zębów może być konsekwencją nagromadzonego kamienia, który wciska się pod zęby, odsłaniając szyjki i zwiększając wrażliwość na ból. Dziąsła cofają się także z wiekiem, pod wpływem stosowania zbyt twardych szczoteczek i ścierających past. Mimo używania kosmetyków specjalistycznych nadwrażliwość się powiększa, jeśli mamy próchnicę i cierpimy na bruksizm (zgrzytanie zębami). Pozbawione ochrony zęby reagują przeszywającym bólem na gwałtowne zmiany temperatury, a wywołać je może jedzenie lodów, picie zimnych i gorących napojów. Ból może utrzymywać się kilka dni. Osoby cierpiące na nadwrażliwość mogą mieć też słabe szkliwo. Ząb zbudowany jest z zębiny, we wnętrzu której znajduje się bogato unerwiona miazga. Od miazgi przez zębinę biegną tysiące kanalików wypełnionych płynem tkankowym, w którym znajdują się włókna nerwowe. Szkliwo powinno być mocne, ale jeśli jest słabe i uszkodzone, kanaliki są otwarte i przewodzą bodźce bólowe, a miejscem szczególnie narażonym na odczuwanie bólu są odsłonięte szyjki zębowe. Brakuje im bowiem ochrony dziąseł, a warstwa szkliwa jest słaba.
Domowe sposoby na nadwrażliwe zęby. Nie tylko kosmetyki specjalistyczne
Pamiętajmy, by myć zęby po każdym posiłku. Szczotkujmy je ruchami wymiatającymi w kierunku od dziąsła do korony zębów. Nie myjmy zębów bezpośrednio po zjedzeniu owoców cytrusowych czy wypiciu napojów gazowanych lub kwaśnych soków, bo są wtedy pozbawione warstwy ochronnej i szczotkowanie może doprowadzić do ścierania szkliwa. Jeśli mamy ochotę na zimny napój, wypijmy go przez słomkę. Unikajmy gorących i zimnych dań. Ponadto, wykreślmy z menu produkty powodujące wzrost kwasowości śliny i demineralizację szkliwa, czyli cytrusy, mięso, marynaty, napoje gazowane, słodycze. Używajmy także kosmetyków specjalistycznych przeznaczonych do pielęgnacji wrażliwych zębów. Kupmy pastę o niskim poziomie ścieralności, czyli około 30 RDA (wskaźnik ścieralności), co zapobiega nadmiernemu ścieraniu zębiny podczas szczotkowania. Jeśli na opakowaniu nie ma podanego wskaźnika, po prostu rozetrzyjmy odrobinę pasty w palcach. Jeśli wyczuwamy w niej drobinki, pasta nie jest odpowiednia. Lepiej kupmy taką przeznaczoną specjalnie do zębów nadwrażliwych, która zawiera związki fluoru, które wzmacniają i uszczelniają szkliwo, zasklepiają mikroskopijne kanaliki zębowe i znacznie obniżając nadwrażliwość zębiny. Wśród kosmetyków specjalistycznych znajdziemy także płyny do płukania ust chroniące szkliwo przed działaniem kwasów. Są tym skuteczniejsze, że docierają w każdy zakątek. Ponadto, używajmy tylko miękkich szczoteczek.
Nadwrażliwość zębów to nieprzyjemne przypadłość, ale wystarczy unikać niektórych pokarmów i używać kosmetyków specjalistycznych, by poradzić sobie z tym problemem.