home Zdrowie i uroda Częste biegunki lub zaparcia? Jak sprawdzić co jest przyczyną?

Częste biegunki lub zaparcia? Jak sprawdzić co jest przyczyną?

Na zaparcia cierpi co trzeci Polak, natomiast na drażliwe jelito ponad 30% populacji. Często jednak biegunki, jak i zaparcia są bagatelizowane, i stawiane jako jedne z tych wstydliwych dolegliwości, o których się nie mówi. Jednak nieleczone może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Co jest przyczyną biegunki

Biegunka wynika z zakażenia bakterią, wirusem lub pasożytem.  Może być także wywołana przez nietolerancję pokarmową,  uczulenie na któryś z produktów lub chorobami układu pokarmowego, a nawet niektórymi lekami. Objawy biegunki mogą pojawić się także w przypadku choroby psychicznej, jak nerwica i silnych przeżyć. Jeżeli przy biegunce występują skurcze jelit, to oznaka zakażenia bakteryjnego.

Jakie są rodzaje biegunek

Biegunkę dzieli się przede wszystkim na ostrą, gdy trwa najwyżej  10 dni i przewlekłą, gdy osiąga nawet dwóch tygodni. Jednak jest to tylko podstawowy podział.

W dalszym podziale biegunek, dzielimy je na:

  • Biegunkę osmotyczną. W jelitach pojawiają się substancje osmotyczne, które wyciągają wodę z tkanek, a których organizm nie jest wstanie wchłonąć. Takie substancje znajdują się, in w śliwkach. Efektem jest „wodnista” biegunka.
  • Biegunkę wydzieliczną, która spowodowana jest przez gronkowce i salmonelle, a czasami przez pierwotniaki i wirusy. Wydzielane przez mikroorganizmy toksyny podrażniają jelita. Organizm wydziela wtedy dużą ilość płynów, aby wypłukać z jelit nieproszonych gości. Ze względu na zagrożenie odwodnieniem należy jak najszybciej udać się do lekarza.
  • Biegunkę wysiękową, która spowodowana jest chorobą układu pokarmowego, m.in przez nowotwory i stany zapalne. Podobnie jak biegunka wydzieliczna, może ją spowodować również salmonella. Jeżeli w stolcu pojawią się ślady krwi, śluzu lub innych substancji, to należy natychmiast udać się do lekarza. W sporadycznych przypadkach konieczne będzie przeprowadzenie badania kolonoskopii w znieczuleniu ogólnym.
W tym dziale  Dlaczego nie warto jeść produktów light?

Co może powodować zaparcia

Zaparcie pojawia się wtedy, gdy wypróżnienie występuje rzadziej, niż co dwa dni i sprawia ból, a sam stolec jest suchy i twardy. Zaparcia wynikają przede wszystkim ze złej diety. Tłuste jedzenie, brak warzyw i mało wody sprzyjają tej przypadłości. Rzadko się zdarza, aby zaparcia były objawem choroby. Jednak mogą je wywołać niektóre leki jak antybiotyki, leki na zgagę, czy z zawartością wapna. Długotrwałe zaparcia mogą być przyczyną dość poważnych konsekwencji. Mogą powstać wzdęcia i gazy, które pojawiają się, gdy jelita mają zbyt długi kontakt z toksynami. Dodatkowo zaczynają się kłopoty z cerą i przykrym zapachem z ust, bóle głowy, a nawet w niektórych przypadkach pojawić się mogą hemoroidy.

Jak sobie z tym radzić?

Zaparciom można zapobiec dzięki zdrowej diecie – bogatej w warzywa i owoce, oraz dużej ilości wody. Warto dodać do diety błonnik (minimalnie 30g dziennie), który pomaga regulować pracę jelit. Błonnik dzięki temu, że nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, to działa jak miotła, która usuwa resztki pokarmowe.

Bardziej skomplikowana jest kwestia biegunki. Jeżeli choroba odbywa się bez powikłań, a jedynym objawem jest częste wypróżnianie, to wystarczy duża ilość wody oraz wspomaganie pracy jelit prebiotykami. Niektórzy w czasie biegunki zalecają głodówkę, a jeszcze inni polecają jedzenie lekkostrawnych produktów. Dobre efekty przynosi rozgazowana cola oraz paluszki. Dobre opinie ma również dieta bananowa. Zdecydowanie należy ograniczyć cukier do minimum.

W tym dziale  Czy wszystkie owoce i warzywa są tak samo zdrowe