Warzywa i owoce powinny być jednym z najbardziej istotnych składników naszej diety. Mało kto jednak wie, że niektóre substancje w nich zawarte mogą szkodzić zdrowiu. Jak zatem sprawdzić, które warzywa i owoce będą nam służyć?
Zdrowe warzywa a choroby tarczycy
Choroby tarczycy to jedne z najbardziej rozpowszechnionych dolegliwości związanych z nieprawidłowym wydzielaniem hormonów. Osoby cierpiące zarówno na niedoczynność, jak i nadczynność tarczycy powinny, oprócz przyjmowania odpowiedniej dawki syntetycznych hormonów, pamiętać także o przestrzeganiu rygorystycznej diety, na którą składają się m.in. zdrowe warzywa. Jest to szczególnie ważne w autoimmunologicznej chorobie Hashimoto.
Warzywa i owoce stanowią istotny składnik diety każdej osoby ze szwankującą tarczycą, jednak nie wszyscy wiedzą, że mogą również zaszkodzić i utrudnić wchłanianie leków. Niezwykle modne obecnie produkty sojowe powodują utrudnione przenikanie syntetycznych hormonów, dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy powinny ich unikać, szczególnie bezpośrednio po przyjęciu leków. Podobne restrykcje obejmują warzywa bogate w tzw. goitrogeny – czyli składniki spowalniające wchłanianie jodu. Zawierają go m.in. kapusta, brokuły, brukselka, kalafior. Co ciekawe, jedynie surowe warzywa zawierają wysoki poziom goitrogenów – zagotujmy je bez przykrycia, a będziemy mogli spożywać je bez szkody dla organizmu.
Czy warzywa i owoce mogą tuczyć?
Osoby, którym zależy na zmniejszeniu masy ciała powinny bacznie przyjrzeć się spożywanym przez siebie warzywom i owocom. I chociaż warzywa na ogół charakteryzują się niską kalorycznością, to jednak zdarzają się wyjątki. Najbardziej kaloryczne warzywa to fasola, soczewica, konserwowany groszek i kukurydza, a także soja. Jeśli spożywamy duże ilości tych produktów i nie możemy schudnąć, warto pomyśleć o ich ograniczeniu. Mniej kaloryczne, ale również wymagające uwagi są zielony groszek, bób, buraki, marchew oraz ziemniaki. Jeśli natomiast nie cierpimy na żadne przewlekłe schorzenia (typu niedoczynność tarczycy), bez ograniczeń możemy jeść zdrowe warzywa, takie jak kapusta kiszona, brokuły, ogórki, pomidory, szpinak.
Warzywa i owoce są także źródłem cukrów, które spożywane w nadmiarze powodują zwiększanie masy ciała. Jeśli naszym priorytetem jest odchudzanie się – nie powinniśmy przesadzać z ilością spożywanych owoców. Optymalny poziom to ok. 300 gramów dziennie, a jego regularne przekraczanie może powodować nagły skok wagi. Dlaczego owoce mają tak niekorzystne właściwości? Wszystko przez rodzaj zawartego w nich cukru – to głównie cukry proste, które pochłaniane w nadmiarze przyczyniają się do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, dolegliwości związane z układem krwionośnym, a nawet nowotwory. Pozornie zdrowe owoce mogą przyczyniać się do odkładania się tłuszczu w obrębie brzucha – a to nie tylko powoduje nieestetyczną oponkę, ale również groźnych chorób serca.
Czy zdrowe owoce są mitem?
W świetle powyższych informacji wiele osób może zacząć zastanawiać się, jakie składniki można spożywać bez konsekwencji dla zdrowia całego organizmu. Pamiętajmy, że zdrowe owoce i warzywa nie są mitem. To bogate źródło cennych witamin i substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania narządów. Niektóre z nich charakteryzują się jednak większą kalorycznością, a inne nie są wskazane przy przewlekłych chorobach. W takiej sytuacji należy zachować umiar w spożywaniu, zwłaszcza jeśli zależy nam na zachowaniu szczupłej sylwetki. Jedno jabłko dziennie dostarczy nam zdrowych składników i nie sprawi, że przytyjemy.