home Zdrowie i uroda Dlaczego nie warto jeść produktów light?

Dlaczego nie warto jeść produktów light?

Czy jedząc produkty light możemy stać się lżejsi? Być może chodzi tylko o to, żebyśmy mieli takie poczucie? Jednak przecież, kiedy sprawdzamy etykiety produktów rzeczywiście mają mniej tłuszczu, mniej kalorii, cukier zastępowany jest słodzikiem – jaka jest prawda na ich temat?

Jak redukuje się kalorie w produktach light?

Przede wszystkim warto zapamiętać, że nie należy utożsamiać produktów light ze zdrową żywnością. W wielu z nich znajdują się środki słodzące, które są sztuczne, a ich nadmierne spożycie wpływa negatywnie na nasz organizm.

Jeśli chodzi o „odchudzanie” jogurtów, mleka, serów, majonezów itd., sprawa nie jest wcale jednoznaczna. Chodzi o to, że tłuszcz jest niezbędny do tego, abyśmy mogli przyswajać takie witaminy, jak A, D, E czy K. W przypadku zbyt dużego ograniczania produktów zawierających tłuszcz, może okazać się, że cierpimy na niedobór tych witamin.

Do produkcji jogurtów light wykorzystywane jest mleko w proszku, a tego rodzaju przetworzenie go powoduje, że jest znacznie mniej naturalne i zdrowe. Poza tym odtłuszczone mleko oraz sery nie są zbyt dobrze trawione przez nasz organizm, na dodatek nie przyswaja on wówczas wszystkich składników odżywczych.

Można to podsumować w ten sposób – nie koniecznie to, co ma mniej kalorii, tłuszczu i cukru jest korzystne dla naszego zdrowia.

W tym dziale  Dieta bezglutenowa – cechy, właściwości

Jakie są szanse, że będziemy chudnąć jedząc produkty light?

Powszechna moda na dążenie do szczupłej sylwetki powoduje, że wiele osób chętnie korzysta ze wszelkich sposobów, które reklamowane są jako skuteczne w walce z niechcianymi kilogramami. Promuje się je również jako bezpieczne dla wszystkich, którzy nie chcą przytyć. Jednak okazuje się, że w niektórych przypadkach właściwie nie wiemy co oznacza, że dany produkt jest light. Być może faktycznie jest w nim bardzo mało tłuszczu, ale żeby zachował odpowiedni wygląd i konsystencję producent musiał dodać inne składniki. Jak ostatecznie wpłynęło to na kaloryczność, ale przede wszystkim na jakość tego produktu? Zresztą, jak już było wspomniane, zbyt duże ograniczenie tłuszczu jest po prostu niezdrowe.

Należy zwrócić również uwagę na to, że wiele produktów light zostało „odtłuszczonych” tylko pod względem jednego ze składników – cukru lub tłuszczu, a drugiego jest tyle, co w standardowych artykułach. Dobrym przykładem jest tu czekolada ze słodzikiem.

Artykuły spożywcze i napoje słodzone aspartamem również mogą okazać się rodzajem pułapki, która polega na tym, że jemy i pijemy znacznie więcej, niż powinniśmy. W końcu skoro napój ma tylko 1 kalorię w 100 ml, to nie trzeba się ograniczać. W konsekwencji spożywamy zbyt wiele niezdrowych substancji, co odbija się negatywnie na naszym zdrowiu.

W tym dziale  Jak poradzić sobie z bólem głowy?

Z kolei w przypadku jedzenia okazuje się czasem, że sami się oszukujemy na zasadzie – skoro jest to produkt light można zjeść więcej. W rezultacie nierzadko przyjmujemy więcej kalorii, niż podczas „normalnego” posiłku.

Czy w takim razie w ogóle nie warto jeść produktów light? Oczywiście od czasu do czasu można zastąpić nimi nieco bardziej kaloryczny jogurt czy napój, ale najważniejsze jest to, żeby nie opierać swojego planu na utrzymanie szczupłej figury na ich regularnym spożywaniu.