home Zdrowie i uroda Dlaczego warto jeść pomidory

Dlaczego warto jeść pomidory

Pomidor bywa nazywany super-warzywem – skąd ta nazwa? W poniższym artykule postaramy się przybliżyć nieco właściwości tego wyjątkowego warzywa i odpowiedzieć na zadane w tytule pytanie. Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej jednak od lat popularne są w kuchniach krajów Morza Śródziemnego, choć powszechnie zaczął być wykorzystywany dopiero w XIX wieku.

W Polsce pomidory zaczęły być popularne dopiero w XX-leciu międzywojennym, co może dziwić ze względu na fakt, że dziś nikt chyba nie potrafi sobie wyobrazić jego barku w kuchni. Gołąbki w czerwonym sosie, czy przygotowywana na pozostałościach z niedzielnego rosołu pomidorowa, to chyba klasyka, którą każdy kojarzy z lat dzieciństwa. Popularna w ostatnich latach moda na konsumowanie większych ilości warzyw kosztem mięsa sprawia, że coraz więcej dowiadujemy się również o tym smacznym warzywie, które – o czym być może nie każdy wie – ze względu na swoje właściwości botaniczne jest tak naprawdę owocem!

Wartości odżywcze

To niewielkie warzywo złożone jest w dużej swojej części z wody, ale bogaty skład może niejednego z nas zaskoczyć. W pomidorach występują takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, a także kwas foliowy, stąd zalecany jest w diecie kobiet będących w ciąży. Znajdziemy w nich również mnóstwo minerałów poczynając od dużej zawartości potasu – polecamy szczególnie szklankę soku pomidorowego na dzień po imprezie – przez wapń, fosfor i magnez. Posiadają w swoim składzie również śladowe ilości żelaza, co sprawia, że regularne ich spożywanie jest w stanie zapewnić odpowiednią dawkę większości mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Co ważne pomidory zawierają niewielkie ilości cukru, co również jest z jednym powodów traktowania ich jako warzyw, a nie owoców.

W tym dziale  Jak zamknąć łuski włosa

Właściwości zdrowotne pomidorów

Pomidory są od wielu lat badane pod kątem swoich właściwości prozdrowotnych. Udowodniono, że ich regularne spożywanie obniża ilość złego cholesterolu we krwi, co zapobiega chorobom układu krwionośnego, a w szczególności miażdżycy. Zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi oraz odpowiada za eliminowanie z organizmu nadmiernych ilości sodu, który jest z kolei odpowiedzialny za jego wzrost. Pomidory są również badane pod kątem ich właściwości anty-rakotwórczych i szczególnie są zalecane do spożywania przez mężczyzn, ponieważ zawarte w ich składzie Antyoksydanty zmniejszają zapadalność na raka prostaty o prawie 30%. Ze względu na dużą zawartość wody i małą ilość węglowodanów pomidory są również szczególnie polecany w przypadku diet odchudzających.

Kilka prostych przepisów z pomidorami w roli głównej

Pomidory są bardzo wdzięcznym warzywem przy produkcji domowych przetworów i, co szczególnie ważne, nie tracą swoich właściwości mimo pasteryzacji. Najprostszym przepisem na zachowanie smaku lata w słoikach jest domowy przecier pomidorowy. Do jego wykonania potrzebujemy kilka kilogramów warzyw, szczyptę soli i cukru oraz garść ulubionych ziół. Po sparzeniu warzywa dodajemy do garnka wraz z przyprawami i dusimy do odparowania soku. Potem przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek i twardych pozostałości po szypułkach, przelewamy do słoików i pasteryzujemy około 15 – 20 minut. Dodając do odparowanych już pomidorów kawałki papryki, cukinii i podduszonej cebuli mamy gotowe warzywne leczo, które po podgrzaniu możemy doprawić kawałkami podsmażonej kiełbasy lub boczku. Ze względu na wysokie prozdrowotne właściwości kiszonek polecamy również samodzielne wykonanie słoika kiszonych pomidorów, które zaskoczą niezwykle oryginalnym smakiem. Tutaj znajdziesz wybór pomidorów: https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/warzywa-i-owoce/41.

W tym dziale  Dieta bezglutenowa – cechy, właściwości