home Kuchnia i gotowanie Czy łosoś jest zdrowy?

Czy łosoś jest zdrowy?

Łosoś atlantycki jest najpopularniejszym rodzajem łososia spożywanym w Polsce. Zaliczany jest do ryb tłustych i stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3.

Czy łososie są zdrowe?

Zawiera także wiele witamin, takich jak A, D oraz E. Jest to ryba, która koniecznie powinna się znaleźć w zbilansowanej diecie, ponieważ wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Oczywiście najzdrowsze są ryby złowione w swoim środowisku naturalnym, jednak obecnie większość łososi pochodzi z wielkich hodowli założonych przez człowieka. W morzu zakładane są specjalne klatki, które służą do przetrzymywania ryb. Są one jednak zlokalizowane w pobliżu linii brzegowej. Łososie w hodowlach są karmione specjalnymi paszami, które składają się z reguły ze zmielonych odpadków ryb. Do takich pokarmów dodawana jest także soja zmodyfikowana w sposób genetyczny oraz inne substancje.

Rodzaje pokarmu

Mają one powodować szybszy rozwój ryby, dlatego niezbędnym składnikiem jest oczywiście specjalny tłuszcz. W pokarmie znajdują się również specjalne barwniki, które mają wpływ na charakterystyczny różowy kolor mięsa, który jest najbardziej pożądany przez hodowców. Badania potwierdziły jednak, że taka forma karmienia ryb powoduje odkładanie się w tłuszczu metali ciężkich oraz innych toksycznych substancji. Często ryby są również faszerowane antybiotykami, a niektórzy działacze ochrony środowiska mówią o stosowaniu pestycydów, które mają ochronić rybę przed różnymi bakteriami. Jednak zupełnie inne stanowisko zajmują norwescy producenci łososia, którzy nie zgadzają się z zarzutami. Ryby powinny mieć zapewnioną odpowiednią przestrzeń, żeby mogły się prawidłowo rozwijać. Dlatego w klatkach musi być wystarczająca ilość miejsca, żeby każdy łosoś mógł się swobodnie poruszać. O tym czy łosoś jest zdrowy (https://e-spar.com.pl/towar/spar-losos-atlantycki-wedzony-na-zimno-plastry/294250) decyduje pokarm oraz sposób karmienia. Największe znaczenie ma jakość paszy, od której zależy czy mięso będzie zdrowe. Jeżeli pasza jest wysokiej jakości to ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 się zwiększa.

W tym dziale  Mozzarella - ser, który się ciągnie

Łososie hodowlane

Łososie hodowlane są bardziej tłuste od ryb dzikich, które pływają w otwartym morzu. Jeżeli ryby karmione są paszą słabej jakości to mięso będzie zanieczyszczone toksynami, które są niebezpieczne dla człowieka. W mięsie łososia atlantyckiego znajdują się pestycydy oraz dioksyny, które są szczególnie niebezpieczne dla młodych ludzi i niemowląt. Duża zawartość toksyn może mieć wpływ na funkcjonowanie mózgu i układ nerwowy. Kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia łososia atlantyckiego, ponieważ takie substancje mogą negatywnie wpłynąć na rozwój płodu. Należy pamiętać, że nie wszyscy hodowcy przestrzegają zasad zdrowej hodowli. Sporadyczne spożywanie łososia nie powinno powodować żadnych szkód dla organizmu, jednak należy pamiętać o zachowaniu umiaru. Warto również czytać etykiety na opakowaniach produktów rybnych. Na uwagę zasługuje fakt, że łosoś norweski jest zdrowszą rybą niż odmiany łososia hodowane w Ameryce Południowej. Należy pamiętać, żeby kupować jedynie ryby posiadające specjalny certyfikat jakości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *